Menu
- Odpowiedz
- Spis wątków
- Napisz nowy wątek
- Spis kategorii
- Szukaj
- Zaloguj się
- Przypomnij mi moje hasło!
- Zarejestruj się

 

Forum "Zagajnik"

Forum pszczelarskie » Forum » Zafałszowania mio... »

Strony, które warto odwiedzić
Codearte - powerful software solutions
IT-screening.com - Automated online programming skills assessment
Wszystkie fora czyta aktualnie 32 osób
» Dodaj swoją reklamę «
- r e k l a m a -

Ostatnia wiadomość w wątku: 2004-11-08 12:14:52 napisana przez ~roburus
Pokaż ostatnią wiadomość

Wyświetlam 8 wiadomości na 1 stronie
pytla
Użytkownik globalny

pytla

Napisanych postów: 7725
Ostatni post: 2014-10-10 11:17:16


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
1. Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-07 18:35:56 | URL: #
    Przysłuchując się przez dwie noce dyskusji Kolegów,... w charakterze blondynki, (w co tylko jeden z nich powątpiewał wielkie dzięki ROBURUS), pełna podziwu dla i KdrPrix(a), który z uporem ów temat drąży. Postanowiłam i ja zabrac głos już publicznie, bowiem na czacie byłam elektrycznie neuralizowana
Cały czas ulegają doskonaleniu metody badawcze, które służą wykrywaniu różnego rodzaju zafałszowań miodu i mają na celu ocenę zmian jego właściwosci fizyko-chemicznych, które z tych zafałszowań wynikają. Krótko mówiąc idzie o jak najdokładniejsza ocenę jakości miodu.
Problem jest jednym z najtrudniejszych, bowiem dotyczy wykrywania zafałszowań miodu zinwertowaną przez pszczoły sacharozą. Brak jest jednej, w miarę efektywnej metody, która pozwalałaby na wykrywanie tego typu zafałszowań, szczególnie po pewnym okresie przechowywania. Miód świeży, zafałszowany w ten sposób zawiera zbyt dużo sacharozy i analiza na zawartość tego dwucukru pomaga w wykryciu zafałszowania. Ponieważ jednak w wyniku przechowywania zawartość sacharozy obniża się i po pewnym czasie osiąga poziom zgodny z wymaganiami normy (standartów), są konieczne inne wskażniki naturalności miodu.
Ten właśnie problem nurtuje KdrPrixsa i dlatego przybył na nasze Forum, abyśmy pomogli mu go rozwiazać. Słusznie uważa Kolega, że PRZEWODNOŚĆ WŁAŚCIWA jest cechą, która w dużym stopniu zależy od pochodzenia roślinnego nektaru i nie ulega zmianie w czasie przechowywania.Pomiar jej zatem może posłużyć do wykrycia zafałszowań miodu zinwertowaną sacharozą. Mówiąc językiem zwyczajnym miód załałszowany, ma istotnie niższą wartość przewodnią niż naturalny. Odpuszczę tutaj graniczne wartości pomiarów , jakie uzyskano badając próbki zafałszowanych miodów, w zależnosci od ich odmiany, ale koledze chętnie służę wynikami badań.
Zaś co do miodów naturalnych, to dla zaspokojenia ciekawości nas wszystkich podam, że waha sie ona w dość szerokich granicach wynoszących średnio 2,19 w miodzie z sadów do 8,77 w miodzie spadziowym, a w wartościach skrajnych od 1,66 do 11,90. Najwyższą przewodnością odznaczały sie miody spadziowe (od 6,15 do 11,77), a z miodów nektarowych miód wrzosowy (od 4,65 do 11,0.
Jeśli zaś chodzi o parametry dotyczące samego pomiaru, to mierzy sie ją w 20% roztworze miodu ( w przeliczeniu na suchą masę) w temperaturze 20 stopni C. ( co usiłowałam nieśmiało na czacie dopowiedzieć.
W/g mnie przeceniasz pomiar przewodności własciwej, jako jedynej "dobrej metody", bowiem dla przykładu miody jasne mają niższą przewodność i zbadanie jedynie jej wieikości może zanegować ich jakość. W takim przypadku, o ile analiza pyłkowa potwierdzi, że jest to miód akacjowy...robi sie odstępstwa i nie umniejsza jego wartości. Przed chwilą zadzwonił do mnie jeden z kolegów...i z czysto męskim pragmatyzmen widząc moje starania, żeby temat rozpracować, skonstaktował krótko...(mam nadzieję, że praktycznie tego nie przećwiczył )zmieszaj miód spadziowy...z drugim i co ci da taki pomiar?
Wiem, że komandora interesowała głównie metodyka pomiaru i urządzenie temu służące.
Została ona przedstawiona w roku 1998 lub 2000 (kto wie, niech dopowie) przez Komisję Międzynarodowa do spraw miodu. Kod dostępu do literatury masz bardzo prosty, bo jesteś zproszony do Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa Oddział Pszczelnictwa w Puławach, gdzie Ci pełnej informacji udzielą i jeszcze pokażą co trzeba. Kontakt telefoniczny i emailowy z Panią Dr H. Rybak-Chmielewską za jej wiedzą udostępnię. W tych Puławach,..to naukowcy sa tacy sympatyczni, że i za frico, co mogą to dla naszego Zagajnika zrobią. Wiecie dlaczego.., bo jak kawę piją to czytają to co my piszemy i ..podoba się im wszystko!
Jeśli zaś o sam przyrząd idzie to powinien się chyba nazywać konduktometr i jest stosunkowo niedrogi..zaś istotny jest zakres skali w jakim się da nim tą przewodność właściwą mierzyć , żeby był przydatny do pomiarów jej w miodzie, bo..są bardzo różnorodne. Pozdrawiam Staszka, który pewien szczegół dotyczący Komandora zdradził..i tym mnie zachęcił do pisania, co niniejszym uczyniłam zamiast obiad ugotować...ale odchudzam się w/g wujek_dobra rada (a niech go...wiadomo)


Zwycięża ten, kto wytrwa.

Kdr.Pirx
Użytkownik globalny

Napisanych postów: 1912
Ostatni post: 2013-09-25 20:54:26


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
2. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-07 20:49:01 | URL: #
    Pytla duże dzięki! Wiedziałem, po półrocznej,(prawie) obecności,na forum że jak pożar to do Pytli i Ona zaradzi - i tak się stało - duże dzięki!


Pozdrawiam!
~podlanem
Gość

3. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-07 21:16:22 | URL: #
    pytla napisała: Wiecie dlaczego.., bo jak kawę piją to czytają to co my piszemy i ..podoba się im wszystko!

No to niech podadzą w jakiej porze dnia to czynią....... wspólnie posiedzimy, poczytamy i małą czarną ze smietanką wypijemy.

....Najwyższą przewodnością odznaczały się miody spadziowe (od 6,15 do 11,77)...

Podaj proszę, skąd takie dane .... czyżby miód z półek sklepowych????
Osobiście w roku ubiegłym uzyskałem jodłową spadź o przewodności........14,7mS - najwyższa w mojej historii pszczelarzenia.

...Jeśli zaś o sam przyrząd idzie to powinien się chyba nazywać konduktometr....

Polecam "Pszczelarz Polski" 1/2002 str.29 fotka "młodego fachowca" podczas badania miodu na przewodność.

pzdrTK

pytla
Użytkownik globalny

pytla

Napisanych postów: 7725
Ostatni post: 2014-10-10 11:17:16


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
4. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-07 21:42:14 | URL: #
    ~podlanem napisał/a:
> pytla napisała: Wiecie dlaczego.., bo jak
> kawę piją to czytają to co my piszemy i ..podoba
> się im wszystko!

>
> No to niech podadzą w jakiej porze dnia to
> czynią....... wspólnie posiedzimy, poczytamy i
> małą czarną ze smietanką wypijemy.

Też bym chciała...ale pomalutku
> ....Najwyższą przewodnością odznaczały się
> miody spadziowe (od 6,15 do 11,77)...

>
> Podaj proszę, skąd takie dane .... czyżby miód z
> półek sklepowych????
> Osobiście w roku ubiegłym uzyskałem jodłową spadź
> o przewodności........14,7mS - najwyższa w mojej
> historii pszczelarzenia.

W/g materiałów szkoleniowych PIWet 2004r
cienki jesteś. Np. Vorwohl podał w 1964 r wynik 16,76 . Pozdrawiam.


Zwycięża ten, kto wytrwa.
~podlanem
Gość

5. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-07 22:05:07 | URL: #
    pytla napisała:
cienki jesteś. Np. Vorwohl podał w 1964 r wynik 16,76


Tak słyszalem o takich wynikach i ....miodzie też, ale zwróc uwagę na ....rocznik - do pasieki raczkowalem wówczas.

pzdrTK

Kdr.Pirx
Użytkownik globalny

Napisanych postów: 1912
Ostatni post: 2013-09-25 20:54:26


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
6. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-08 11:00:10 | URL: #
    No i teraz mam Was wszystkich,kochani moi na widelcu: na początku było a po co ci to,potem że pomiar zbędny,niedokładny, a teraz okazuje się ze Kadra Zagajnika od zawsze sprawdza swoje miody,tą metodą,a maluczkim ta wiedza niepotrzebna!, oczywiście poza Pytlą bo Ona wielkie serce ma i czas dla wszystkich,ino coby nie była taka nerwowa.


Pozdrawiam!
Roger_b
Użytkownik globalny

Roger_b

Napisanych postów: 399
Ostatni post: 2010-08-28 21:57:40
GG: 1633562


Napisz e-mail do autora Odwiedź stronę domową autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
7. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-08 11:50:01 | URL: #
    Ostatnio spotkałem się z taką plotką że aby podnieść przewodność w miodzie spadziowym niektórzy "pszczelarze" dodają do syropu cukrowego pewną ilość soli kuchennej. Chciałbym się dowiedzieć czy coś takiego wchodzi w grę oraz czy istnieją jakieś sposoby wykrycia takiego zafałszowania?


To co robię !!!
~roburus
Gość

8. RE: Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
2004-11-08 12:14:52 | URL: #
    jeżeli jest woda to i jest rozpuszczalnik, a sól kuchenna rozpuszczona jest znakomitym przewodnikiem, są również metody wykrywania chlorków i to całkiem proste.

Wyświetlam 8 wiadomości na 1 stronie


Użytkownik: Gość
Status: Niezalogowany

Statystyki
Na forum jest 6 użytkowników. W tym: 0 zalogowanych, 6 gości
Na forum znajduje się 60264 wiadomości w 5294 wątkach.

:: Odpowiedz :: Spis wątków :: Napisz nowy wątek :: Spis kategorii :: Szukaj :: Zaloguj się :: Przypomnij mi moje hasło! - Zarejestruj się

 
Forum dyskusyjne obsługiwane przez
free4web.pl - Darmowe narzędzia dla webmastera

Reklama: Codearte - powerful software solutions | DevSKiller.com - Automated online programming skills assessment