Menu
- Odpowiedz
- Spis wątków
- Napisz nowy wątek
- Spis kategorii
- Szukaj
- Zaloguj się
- Przypomnij mi moje hasło!
- Zarejestruj się
- TU WARTO ZAJRZEĆ
sklep internetowy dla cukierników
PAN Centrum Słodkiej Dekoracji

 
...::: FORUM CUKIERNICZE :::...
forum otwarte, nie moderowane.
» Różne » Czemu sernik opada? »

Strony, które warto odwiedzić
Codearte - powerful software solutions
IT-screening.com - Automated online programming skills assessment
Wszystkie fora czyta aktualnie 99 osób
» Dodaj swoją reklamę «
- r e k l a m a -

Ostatnia wiadomość w wątku: 2007-05-16 13:53:58 napisana przez ^LukasBaker
Pokaż ostatnią wiadomość

Wyświetlam 8 wiadomości na 1 stronie
~Adam80
Gość

1. Czemu sernik opada? Odpowiedz
2006-04-08 22:02:26 | URL: #
    Pomóżcie i napiszcie co zrobic żeby pyszny serniczek po wyjęciu z pieca nie pikował na dół i nie był zapadnięty? Podejrzewam że to od temperatury, bo w piecu jest 200 a po wyjęciu w pomieszczeniu 18 stopni C. Mam rację? Może wsypać jakiś dodatek alboco?


~piekarznowy
Gość

2. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2006-04-09 22:15:10 | URL: #
    Witam. sprobuj potrzymac go jeszcze z pol godzinki w wylaczonym piecu. zatrzymasz troche temperatury. My tak robimy i jestesmy zadowoleni.

^BoBig
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 310
Ostatni post: 2011-04-16 11:54:01


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
3. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2006-04-13 00:58:35 | URL: #
    Witam,
~Adam80 napisał/a:
> Pomóżcie i napiszcie co zrobic żeby pyszny
> serniczek po wyjęciu z pieca nie pikował na dół i
> nie był zapadnięty?

Odpowiedź nie jest prosta.
Wszystko zależy od składu receptury, jakości surowców, temperatury i czasu odpiekania oraz tak zwanych bajerów np. Sernik zaraz po upieczeniu odkroić od rantu nożem.
Nie ma jednej prostej reguły, lecz generalnie im chcemy mieć sernik delikatniejszy tym problem większy. Niestety.
Wykonanie dobrego sernika wymaga wielu prób na konkretnym piecu i surowcach. A surowce się zmieniają. Gdy byłem uczniem biały ser miał 3 dni trwałości teraz ma ok. 7. To nie jest ten sam ser .

Pozdrawiam
BoBig

(2006-04-13 01:02:39) Wiadomość została zmodyfikowana
^Oberschleisen
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 6
Ostatni post: 2006-05-31 20:48:16
GG: 8013498


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
4. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2006-05-30 19:50:00 | URL: #
    tu sie zgadzam Bobig a co do zostwiania sernika na wyłoczonym piecu to troche głupie na chyba że sernik jest ostanim jaki wychodzi z pieca czasami jest tak ze po wypieku jednej rzeczy wchodzi od razu druga .no chyba że bedzie pieczony ostatniu ale wątpia czy nocce sie spodoba taki świezy Serniczek

^jaro103
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 38
Ostatni post: 2011-02-27 00:26:32
GG: 6977061


Napisz e-mail do autora Odwiedź stronę domową autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
5. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2007-01-21 13:22:14 | URL: #
    Witam!!! widzę ze wszyscy pisza wiele ale nikt tak kąkretnie Ci nie odpowiedział a szkoda wkońcu my cukiernicy musimy sobie pomagać bo kto nam pomoze mechanik? fryzjer? czy masarzysta? dobra tak na powaznie napisz proszę dokładnie na jakim piecu pracujesz jaki czas pieczenia? jaka temp? i podstawa to przepis i Twoje wykonanie (dokładne ) nawet to jakich ruzg uzywasz a wtedy do tej właśnie receptury dopasuję Ci odppowiednią technologię podejścia do sprawy Pozdrawiam

^BoBig
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 310
Ostatni post: 2011-04-16 11:54:01


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
6. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2007-02-07 16:23:09 | URL: #
    Witam,
Gdyby Adam80 zależało na odkryciu prawdy to już dawno by podał ten przepis lub drążył temat dalej. Chyba go nie zniechęcamy??

Pozdrawiam
BoBig

^wojciech
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 2
Ostatni post: 2007-02-20 20:26:13


Napisz e-mail do autora Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
7. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2007-02-20 19:44:56 | URL: #
    Sernik opada bo: twaróg jest nieodpowiedniej jakości,receptura zawiera za dużo mąki lub skrobi,proces wypieku jest za gwałtowny ,za długi lub w zbyt wysokiej temperaturze (pozostawianie sernika w piecu jest błędem).Po wypieku ,sernik powinien być wilgotny i puszysty nie ugotowany.Temperatura w środku produktu nie powinna przekraczać 70oC.To wszysko co wiem .Pozdrawiam Wojciech.

^LukasBaker
Użytkownik lokalny

Napisanych postów: 7
Ostatni post: 2007-06-11 13:52:58
GG: 7675375


Napisz prywatna wiadomosc do tego autora
8. RE: Czemu sernik opada? Odpowiedz
2007-05-16 13:53:58 | URL: #
    kazdy sernik odpada i bedzie opadal. podczas pieczenia para wodna chca wydostac sie z ciasta unosi je, nastepnie po wyjeciu sernika z pieca ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. zauwazcie, ze dobry sernik przed i po pieczeniu jest podobnie wysoki.

zapobieganie :
po wypieku obkroic boki, a jak troche ostygnie przewrocic go tak na pol godzinki , zeby boki wyrownaly sie ze srodkiem.



Wyświetlam 8 wiadomości na 1 stronie


Użytkownik: Gość
Status: Niezalogowany

Statystyki
Na forum jest 1 użytkowników. W tym: 0 zalogowanych, 1 gości
Na forum znajduje się 993 wiadomości w 316 wątkach.

:: Odpowiedz :: Spis wątków :: Napisz nowy wątek :: Spis kategorii :: Szukaj :: Zaloguj się :: Przypomnij mi moje hasło! - Zarejestruj się

 
Forum dyskusyjne obsługiwane przez
free4web.pl - Darmowe narzędzia dla webmastera

Reklama: Codearte - powerful software solutions | DevSKiller.com - Automated online programming skills assessment